Dersin Adı | Analitik Kimya |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 250 | Güz | 3 | 2 | 4 | 5 |
Ön-Koşul(lar) |
| ||||||||
Dersin Dili | İngilizce | ||||||||
Dersin Türü | Zorunlu | ||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | ||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | ||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | |||||||||
Dersin Koordinatörü | - | ||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | |||||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin analitik kimya araçlarına, konsantrasyon birimleri ve hesaplamalardaki hatalar, gravimetrik ve volumetrik metotlar, kompleks asit-baz sistemleri, kompleksleşme ve çökelme reaksiyonları ve titrasyonları tanımalarıdır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu dersin içeriği, gıda analizlerinde kalitatif ve kantitatif metotları işleyerek asit-baz, kompleksleşme, çökelme reaksiyon dengelerini anlamak ve gerekli hesaplamaları yapabilmektir. Laboratuvar uygulamalarında örnekleme, hata kaynakları ve hata hesaplamaları ile laboratuvar temel araç-gereç kullanımını uygulamaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, Analitik Kimyada Kullanılan hesaplamalar / Giriş Laboratuvar Kuralları, Laboratuvar Ekipmanları | Laboratory Manual, pages 1-6 |
2 | Kimyasal Analizlerde Hatalar, Kimyasal Analizlerde Gelişigüzel Hatalar, / Laboratuvar Ekipmanlarında Doğruluk ve Kesinlik Çalışmaları | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 5-6, pages 82-115 / Laboratory Manual, pages 7-10 Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 7, pages 153-186 / Laboratory Manual, pages 11-15 |
3 | İstatiksel Veri Değerlendirmesi / Standart Çözeltilerin Hazırlanması ve Titrasyon Asitliği | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 9, pages 197-227 / Laboratory Manual, pages 16-17 |
4 | Sulu Çözeltileri ve Kimyasal Denge / Titrasyon Asitliği ve pH | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 10, pages 235-242 / Laboratory Manual, pages 18-22 |
5 | Kimyasal Dengelerde Elektrolitlerin Etkileri / Kalsiyumun Kompleksometrik Tayini | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 18-22 |
6 | Kompleks sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü / Kalsiyumun Kompleksometrik Tayini | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 23-25 |
7 | Kompleks sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü / Mohr Titrasyonu ile Sodyum Tayini | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 11, pages 249-272 / Laboratory Manual, pages 23-25 |
8 | Ara sınav / Mohr Titrasyonu ile Sodyum Tayini | Laboratory Manual, pages 23-25 |
9 | Analitik Kimyada titrasyonlar, Nötralizasyon titrasyonlarının prensipleri / Tuzda İyot Tayini | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 13, 14, pages 302-342 / Laboratory Manual, pages 26-27 |
10 | Kompleks Asit- Baz Sistemleri / Şarapta SO2 Tayini | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 15, pages 381-394 / Laboratory Manual, pages 28-29 |
11 | Nötralizasyon Reaksiyonlarının Uygulamaları / Redoks Titrasyonları | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 16, pages 381-394 /Laboratory Manual, pages 28-29 |
12 | Kompleksleşme Reaksiyonları / Sunum | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 17, pages 400-436 |
13 | Çökelme Reaksiyonları / Sunum | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, Chapter 17, pages 400-436 |
14 | Dersin gözden geçirilmesi / Laboratuvar Final | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Skoog D.A., West D.M., Holler J.M., Crouch S.R.; Fundamentals of Analytical Chemistry, 9th Edition, Cengage Learning EMEA., 934 pp. Analytical Chemistry Laboratory Manual |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 30 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 16 | |
Final Sınavı | 1 | 16 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | |||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest